UntiWMF4.JPG (6761 byte)

Foredrag: Vinens Tårer

Pinot Noir 2003 
Hallingstad gård, Norge

Tilrettelagt av Børre Selvig
5. februar 2004

 

VINSMAKING:  Vin fra verdens    nordligste vingård

 

Hallingstad Gård, eier: Nicolay Paus (formuesforvaltning)

                        2003 Pinot Noir

                        (tidl. Munch Vin)

Druene dyrkes i Borre mellom Åsgårdstrand og Horten. Stokkene ble hentet fra Burgund, og plantet ut i 1992 (5 mål, 2000 ranker). En ny kryssing som tåler kulde og blomstrer tidlig. Sand og morenejord, som holder på varmen. Plantet med stor bredde for maks sol. Godt mikroklima i Norge, med flest soldager i året. Druene mostes og justeres for sukkerinnhold (chaptaliseres) på gården, vinifiseres (pressing, gjæring) hos Fuhr i Grimstad. Tappes egenhendig ved gården. Ca 2000 flasker tidligere, ca 450 i 2003.

 

Tidligere bedømmelse av Geir Salvesen i Aftenposten (1995): overraskende god vin; lys i farge men ikke tynn. Svak lukt, syntetisk jordbær/stikkelsbær. Relativt fyldig smak, med fint smakskrydder. Syre litt i overkant. Ren og overraskende lang ettersmak. Minner om kryssing av Beaujolais og en svak Burgunder i et regnfylt år. Berges av bra konsentrasjon. Dyrker anbefales hjelp fra proff oenolog (wine-maker) med erfaring fra kaldklimadruer.

 

Sjefsdestillatør Halvor Heuch på Arcus:

Veldig utviklet til å være så ung, (oksydert provencevin), litt lite flink til å skåne vinen mot luft.. Rødbrunt fargeskjær, ikke stor fargetetthet. Lite tanniner og garvesyre. Litt alkoholsvak. Klimaproblem, for lite sukker, for mye syresmak (syrestikk som treffer). Ingen stor vin.

 

Hvorfor er det mulig å dyrke druer i Norge?. Godt mikroklima i Borre. Karrig grunn med sand og morenestein som holder på solvarmen om nettene.

Vinstokker er noe av det merkeligste som finnes i planteverdenen. En slags masochistisk variant som gir sitt beste desto mer plagsomme omgivelsene er. Stekende hete og lite vann – da må røttene dypt ned til mineralene og fuktigheten mange meter under bakken. Skrinn jord – helt topp. Her skal det slåss og kjempes. Vinplanter skal stresses, men ikke over bristepunktet. I Norge kommer stresset av kulden, også et problem i Nord-Frankrike og Tyskland å få druene modne. Men lang vekstsesong gir finere smaksnyanser. Kjølig sesong gir mye syre, men syre er en av de fremste smaksbærere i druer.

Tekst: Børre Selvig, 05.02.2004

 

17.02.2004